Artister

420PEOPLE (Tjeckien) är ett kollektiv av konstnärer som insisterar på värdet av hög kvalitet och professionalism i sina föreställningar. Deras koreografier saknar dock inte lekfullhet och mod, på scenen ger de uttryck för en bred vokabulär av samtida dans. Improvisation är en naturlig del av deras skapande liksom en informell dialog med betraktaren i form av en efter-föreställnings diskussion. 420PEOPLE är framför allt Václav Kuneš och Nataša Novotná. Deras konstnärliga vision och pågående ansträngningar är att etablera en grupp som producerar verk under märket Made By Czechs vilket ändå integrerar deltagare från och samarbeten med internationella scener och artister.

Eleonore Valere Lachky (Frankrike) examen vid P.A.R.T.S 2004, turnerar för närvarande med Needcompany under ledning av Jan Lauwers och har fått uppdraget att i år göra sitt fjärde stycke för Trafo Teater i Budapest, Premiär november 2011.

Anton Lachky (Slovakien) började dansa vid 5 års ålder i folkdanslaget Maly Vtácnik.Fortsatte sin dansutbildning på JLBellu konservatoriet i Banská Bystrica, och vid P.A.R.T.S.
Som koreograf har Anton Lachky skapat flera koreografiska verk och hans undervisningsverksamhet är omfattande. Anton Lachky är medgrundare av Les SlovaKs Dance Collective. De skapade sitt första stycke “Opening Night” 2006 och hade premiär i oktober 2007.

Danza Teatro Retazos (Kuba) är ett samtida danskompani grundat i Havanna 1987 av Isabel Bustos Romoleroux, lärare och koreograf. Den mångfasetterade och lysande utvecklingen av detta kompani, kännetecknas av ett rikt koreografisk och teatralt språk som berör betraktaren, med en lyrisk latinamerikansk själ.

Pär Moberg är folkmusiker och samarbetar i årets City Hoppers med Danza Teatro Retazos. Hans huvudinstrument är saxofon, men spelar även olika flöjter, didgeridoo och vevlira. Pär spelar med folkmusikgrupper av olika slag, bl.a. Rayna Gellert, SkåneFolk Youth Ensemble, Everybody Gets Lonely Orchestra och Grannar. Han skriver och arrangerar också musik. Helt klart en man med många strängar på sin lyra.

Sun-A Lee (Sydkorea) koreograf och artist. Inledde sin yrkeskarriär med koreografin “Performing Dream” som prisbelönades både när den visas på 2007 Yokohama Dance Collection R, Japan och den 12: e Masdanza Solo konkurrensen på Maspalomas, Spanien. Sun A-LEE har spelat sina koreografier i Korea, Japan och Europa. Sun A-LEE har skapat en genuin, personlig stil där rörelser skapas genom att använda alla delar av kroppen vilka kan ignoreras i det dagliga livet. Därför fångas och fascineras publik i alla åldrar av hennes uttryck.

Peter Jasko (Slovakien / Belgien) utexaminerad från konservatoriet JLBella, Banska Bystrica, Slovakien 2001, fortsatte till Musikhögskolan och Teaterhögskolan i Bratislava och P.A.R.T.S. Peter Jaskos yrkeserfarenhet omfattar dans med olika internationella kompanier som Zuzana Hajkova, Opera Banska Bystrica, AspO, Company Roberto Olivan och många andra konstnärer. Sedan nio år tillbaka samarbetar Peter med David Zambrano som artist och som assistent vid lektioner och workshops. Peter Jasko är medgrundare av Les SlovaKs Dance Collective. De skapade sitt första stycke “Opening Night” 2006 och hade premiär i oktober 2007.