Bakgrund

City Hoppers är inspirerad av den Kubanska dansfestivalen Habana Vieja: Ciudad en Movimiento och Transit – stad i rörelse, en tidigare utomhus dansfestival som arrangerades av Memory Wax tillsammans med Rörelsen – koreografer i Skåne i Malmö under åren 2006, 2007 och 2008.

Baserat på dessa erfarenheter presenterar vi nu City Hoppers, ett mindre, mer flexibelt och mobilt arrangemang. Vårt syfte är att skapa möjligheter även för andra städer i Skåne och dess invånare att återupptäcka stadens landskap och arkitektur med dans och platsspecifika föreställningar.

City Hoppers är också en viktig mötesplats för konstnärer att utbyta erfarenheter och presentera pinfärska verk på annorlunda, spännande och kreativa sätt.

2006 Johanna Jonasson och Miguel Azcue, konstnärliga ledare för Memory Wax, reste till Havanna, Kuba, för att samarbeta och delta i utomhus och dansfestivalen Habana Vieja: Ciudad en Movimiento. Samma år, en varm sommardag i juli, presenterades Transit – stad i rörelse i Malmö Sommarscens gedigna program i Västra hamnen i Malmö för första gången. Programmet omfattade 26 lokala artister samt 2 internationella gästspel från Danmark/Israel samt Israel/Frankrike och drog fram längs Sundspromenaden i en färgstark kavalkad av dans och musik.

2007 Transit – stad i rörelse blev medlem i Ciudades que Danzan (Städer som dansar), ett nätverk med mer än 30 festivaler runt om i Europa och Latinamerika. Detta öppnade upp för nya intressanta internationella samarbeten. Programmet kunde erbjuda Malmö publiken 41 lokala och nationella artister och 3 internationella gästspel från Kuba, Holland och Spanien. Festivalen invigdes med en föreställning på Pildammsteatern i Malmö och fortsatte följande dag längs med Sundspromenaden i Västra Hamnen. En fotoutställning av bilder från festivalen genomfördes senare på hösten i Inkonst foajé.

2008 Transit – stad i rörelse fortsatte att växa detta året med 68 musiker och dansare. Detta var första året som vi även gjorde ett framträdande i Lund. Programmet inkluderade grupper från Danmark, Grekland, Holland, Japan, Norge, Spanien och Sverige.

© Foto ovan: Emma Jonasson